Blog artikel

Statisch Hosting met Cloudflare en Jamstack: Veilig en Snel

Ontdek hoe moderne technologieën zoals Cloudflare's CDN en Jamstack's serverless benadering uw website niet alleen sneller maken, maar ook beter beschermen tegen cyberdreigingen.
Geschreven door
Yunes Jaama
Gepubliceerd op
10 Juli 2024

Introductie

In de moderne webontwikkeling bieden statische hostingoplossingen zoals Cloudflare en Jamstack aanzienlijke voordelen. Deze aanpak combineert veiligheid, snelheid en schaalbaarheid door content te serveren via een wereldwijd Content Delivery Network (CDN). Met een headless CMS, zoals Decap CMS, wordt de backend losgekoppeld van de frontend, wat resulteert in verbeterde prestaties en beveiliging.

Voordelen van Statisch Hostingsystemen

Wereldwijde Bereikbaarheid:

Met een CDN zoals Cloudflare is je website wereldwijd bereikbaar en kunnen bezoekers profiteren van snelle laadtijden. Dit komt doordat de content wordt gecachet op servers dichter bij de gebruikerslocatie.

Directe Beschikbaarheid van Code:

Net als bij Cloudflare Workers is je code direct beschikbaar en hoeft deze niet eerst opgehaald te worden van een server, wat de uitvoeringstijd verkort.

Betere Beveiliging:

Door de scheiding van de frontend en backend, is je website minder kwetsbaar voor aanvallen. Serverless oplossingen, zoals Netlify en Cloudflare, bieden minder aanvalsoppervlak omdat er geen traditionele server is om aan te vallen.

Vergelijking van Cloudflare en Netlify

Cloudflare Voordelen:

  • DDoS-bescherming: Cloudflare biedt geavanceerde DDoS-bescherming, zelfs op hun gratis plan.
  • Onbeperkte Bandbreedte: Bij Cloudflare hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten bij hoge bandbreedte.
  • Wereldwijd CDN: Snelle laadtijden door caching op een wereldwijd netwerk van edge-servers.

Netlify Voordelen:

  • Eenvoudige Setup: Netlify biedt een gebruiksvriendelijke setup die bijna out-of-the-box werkt.
  • Geïntegreerde Functionaliteiten: Netlify CMS biedt een naadloze integratie voor contentbeheer.

Nadelen van Cloudflare:

  • Configuratie Complexiteit: Het opzetten van een site op Cloudflare vereist meer technische kennis in vergelijking met Netlify.

Bandbreedte Overwegingen

Netlify biedt 100GB bandbreedte per maand op hun gratis plan, wat voor kleine tot middelgrote sites meestal voldoende is. Echter, een DDoS-aanval kan snel leiden tot een overschrijding van deze limiet, wat resulteert in extra kosten.

Voorbeeld van Bandbreedte Verbruik:

  • Kleine blog: 500-1000 bezoeken per dag, 30-60GB per maand.
  • Middelgrote content site: 3000-5000 bezoeken per dag, 200-300GB per maand.
  • E-commerce site: 2000-3000 bezoeken per dag, 150-500GB per maand.

DDoS Bescherming en Preventie

Cloudflare biedt robuuste DDoS-bescherming en een “Under Attack” modus die een CAPTCHA-check gebruikt om je site te beschermen tegen zware aanvallen en bots. Dit werkt echter alleen als je verkeer door Cloudflare’s proxy gaat (de “oranje wolk” aanzetten in de DNS-instellingen).

Conclusie

Voor websites die veel traffic verwachten of extra beveiliging nodig hebben, is het gebruik van Cloudflare met DDoS-bescherming een verstandige keuze. Hoewel Netlify eenvoudiger is op te zetten, biedt Cloudflare meer robuuste beveiligingsopties en onbeperkte bandbreedte, wat essentieel is voor groeiende sites.

Het combineren van serverless technologie met een CDN, zoals Cloudflare, levert aanzienlijke voordelen op in termen van snelheid, schaalbaarheid en beveiliging. Dit maakt het een ideale keuze voor moderne webontwikkelingsprojecten, waar prestaties en veiligheid voorop staan.

WordPress Bescherming

Voor WordPress-websites is het gebruik van Cloudflare als proxy voor DDoS-bescherming essentieel. Aanvullende beveiligingsmaatregelen zoals de Limit Login Attempts Reloaded plugin en Solid Security bieden bescherming tegen brute force aanvallen en malware-infecties. Zorg ervoor dat je altijd sterke wachtwoorden gebruikt, tweestapsverificatie (2FA) instelt en je plugins en thema’s up-to-date houdt om de beveiliging te waarborgen.

In het kort, de combinatie van Cloudflare en een goed geconfigureerde WordPress setup biedt een robuuste oplossing tegen diverse cyberdreigingen, terwijl de prestaties van je site behouden blijven.

Nieuwsbrief
Geen spam, dat beloven we! Hooguit één keer in de maand een handig overzicht.

Bent u er klaar voor om uw bedrijf met ons te laten groeien?

We staan altijd open om uw project te bespreken en uw bedrijf succesvol online te lanceren.

Start een project
nl_NLDutch